Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Soep Gerechten

Tomatensoep

Wat is lekkerder dan een heerlijk pannetje zelf gemaakte tomatensoep?

 

Goede tomaten zijn lekker en dat is al een heel goede reden om ze te eten. Uiteraard zitten er in tomaten ook veel vitamines, mineralen en vezels maar de rode kleur wordt bepaald door de carotenoïden waarvan lycopeen de belangrijkste werkzame stof  is. Lycopeen is veel wetenschappelijk onderzocht en werkt anti kanker, o.a. tegen prostaatkanker. Hoe roder de kleur van de tomaat, hoe meer lycopeen. Het bijzondere is wel dat lycopeen makkelijker door het lichaam wordt opgenomen als het is verwarmd. Dus uit rauwe tomaten kun je minder lycopeen opnemen dan uit gekookte of gebakken. Dit geldt zelfs voor een blikje tomatenpuree. Een goede methode is om bij de tomatenoogst in augustus of september, als de tomaten goedkoop zijn, deze in de oven te drogen en daarna in te vriezen. Halveer de tomaten en bestrooi ze licht met grof zeezout en wat Italiaanse droge kruiden en sprenkel er wat olie over. Laat ze in de oven staan tot de bovenkant droog is. Vries ze in platte ‘zip’-zakjes in. Dit is ook een goede methode om wat onrijpe of smakeloze tomaten op te peppen.

 

mensen-icon 6 Personen

stopwatch-iconBereiding 20 min

pan-iconKooktijd 30 min

bestek-iconBijgerecht

Ingredienten

  • 750 gram tomaten, in vieren gesneden
  • 500 gram uien grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 stengels bleekselderij gesneden
  • 2 winterwortels in stukken
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel droge Italiaanse kruiden
  • 2 laurierblaadjes
  • zwarte peper
  • handje fijn gesneden peterselie
  • blaadjes fijngesneden basilicum

 

Bereiden

  1. Fruit de ui langzaam in de olie aan voeg, voeg knoflook, bleekselderij en wortel toe en fruit alles nog even aan. Voeg de tomaten toe en fruit die ook even mee. Vervolgens de droge kruiden, peper en laurierblaadjes toevoegen. Tot slot de groentebouillon erbij doen. Laat 15 minuten zachtjes koken.
  2. Haalde laurier uit de soep en maak de soep fijn met een staafmixer.
  3. Passeer de soep door een bolzeef of zeef de soep in een fijne roerzeef.
  4. Dien de soep op met verse basilicum en peterselie.
  5. Wie niet op de lijn hoeft te letten doet bij ieder bordje een schepje zure room of mascarpone in het midden.