Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Eetproblemen recepten van José van Mil

Eten bij gewichtsafname en ondervoeding

Door de behandeling van kanker, en ook wel door de ziekte kan je o.a. te maken krijgen met geur- en smaakverandering, een kartonsmaak en gevoel in de mond of metaalsmaak en/of smaakverlies. In de meeste gevallen wordt dat na verloop van tijd wel weer beter. Blijf eten want ondervoeding ligt op de loer.

Als niets meer smaakt als vroeger
Eten is niet makkelijk als je geen trek hebt en bijna niets zo lekker meer smaakt, als het vroeger smaakte. Het wordt dan lastig en de kans op ondervoeding groot.
Dus ook al is genoeg eten nóg zo moeilijk, voor je weerstand, gezondheid en om op gewicht te blijven, is het héél belangrijk om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die kunnen helpen.

Bewegen werkt eetlustopwekkend
Lichaamsbeweging werkt eetlustopwekkend, dat kan echt sporten zijn of gewoon wandelen of fietsen, liefst een paar keer per dag, ook als je moe bent. Kleine of grotere inspanningen, alles helpt.

Veel kleine hapjes
Een grote maaltijd gaat er vaak niet makkelijk in. Een groot bord eten staat erg tegen en geeft meer etenslucht dus kan helemaal averechts werken.
Kleinere hapjes verdeeld over de hele dag gaan meestal makkelijker. Begin ‘s ochtends met wat fruit, dan een klein ontbijtje, neem wat te eten bij de koffie, een paar stukjes fruit tussendoor, een lichte lunch, een hapje bij de thee, iets lekkers bij een glaasje, een kleine avondmaaltijd, pas weer een uurtje later een toetje, iets te knabbelen bij de koffie etc.

Samen eten
Als al die kleine hapjes er dan ook nog extra lekker uit zien, doordat ze net even anders worden gepresenteerd, is de verleiding om toch te gaan eten wat groter. Als het even kan is het fijn om samen te eten. Zien eten, doet eten en gezelligheid doet een hoop! Vraag de ander wel om ook kleine porties te nemen als je samen zit. Anders wordt je toch geconfronteerd met veel etenslucht.

Zacht en smeuïg of lekker krokant
De structuur van eten (het mondgevoel) is heel belangrijk. Zeker als je smaak weg is. Als je mond droog is kan een smeuïg hapje of goed gevuld soepje er best goed ingaan. In andere gevallen is een klein toastje met een voedzaam hartig beleg heel prettig omdat het zo lekker krokant is.

Niet drinken bij het eten
Het is bijna altijd goed om veel te drinken. Maar als je niet veel trek hebt en gauw een vol gevoel hebt, is het beter om voor en tijdens het eten even niet te drinken. (Tenzij het om en voedzame soep of smoothie gaat, als vloeibare maaltijd.) Het vocht zorgt voor een voller gevoel en daardoor ook voor minder trek.
Na het eten kun je wel weer gewoon drinken. Bij een hele droge mond is er vaak extra vocht nodig om het eten weg te krijgen. Neem dan kleine slokjes of dip het eten in het vocht.

 

Lees meer

Smaakverandering accepteren
De beleving van smaak en geur van gerechten is niet meer zoals vroeger. Die kan zijn veranderd, verminderd of helemaal weg zijn. Dat is gek, vervelend en teleurstellend en maakt het lastig om met plezier aan tafel te gaan zitten. Het blijft moeilijk maar het is het beste om het te accepteren en te proberen het eten toch zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De smaakverandering kan wisselen en ook kan de smaak weer terug komen. Het is bij iedereen anders.

De schijf van 5 
In de schijf van 5 is de ene punt groter is dan de andere. Van de producten in de grotere punten heb je meer nodig dan in de kleine, logisch. Maar dit is onder de gegeven omstandigheden niet makkelijk, vaak lukt het niet. Probeer het in de gaten te houden door als het even kan bij te houden wat je gedurende dag eet. Dan kan je het bijsturen.

Belangrijke eiwitten
Alle voedingstoffen zijn belangrijk, maar let vooral ook op eiwitten.
Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten, ze leveren calorieën en aminozuren. Ze zitten o.a. in vlees, vis, melk, kaas, eieren, brood, graanproducten, peulvruchten, bonen, noten en paddenstoelen. Je kunt eiwitrijke ingrediënten zoals bijvoorbeeld (gepeld) hennepzaad extra toe voegen aan koude of warm hapjes (sausjes, puree, gebak, salades etc.).