Ingredienten
- 500 gram wortel (winterpeen), geschild en in plakjes
- 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
- 1 aardappel (200 gram), geschild en in blokjes
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 cm verse gember (genoeg voor 1 theelepel rasp)
- 1/2 theelepel gemalen koriander
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel kardemompoeder
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1 liter water
- 2 kruidenbouillonblokjes
- zout & peper
Voor de garnering:
- 2 plakjes ontbijtspek (vegetarisch kan ook)
- 8 gepelde walnoten, grof gehakt
- (desgewenst) 20 gram blauwe kaas
Bereiden
- Bak de plakjes ontbijtspek in en hete droge koekenpan knapperig. Haal uit de pan, laat even afkoelen en uitlekken op keukenpapier en hak vervolgens in grove stukjes. Zet weg tot gebruik.
- Snipper de ui en pel de knoflook.
- Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit daarin de ui en de knoflook, totdat de ui mooi glazig maar niet bruin is. Dit duurt een minuut of 5.
- Voeg bleekselderij, aardappel en wortel toe en roer even goed door het uimengsel.
- Voeg de gemberrasp, koriander, komijn, kardemom en kurkuma toe en roer goed, zodat alles van een laagje kruiden is voorzien.
- Giet het water erbij samen met de bouillonblokjes en breng het geheel al roerend aan de kook.
- Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het geheel een half uurtje pruttelen.
- Pureer de soep met staafmixer of in de keukenmachine en breng op smaak met zout en peper.
- Giet de soep in soepkommen of borden en garneer met wat spekstukjes, walnoot en desgewenst wat blauwe kaas. Serveer en geniet!
Recept uit: onzefransekeuken.nl