Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Eetproblemen recepten

Genieten van de maaltijd, ook als je kanker hebt

Eten kan nogal een opgave worden als je kanker hebt. De ziekte en de behandeling doen je je eetlust verliezen. Je vertrouwde smaak verdwijnt, je bent misselijk of je hebt bijvoorbeeld een probleem met slikken. Receptenmaakster en culinair publiciste José van Mil heeft een grote kennis op het gebied van voeding bij kanker. Zij weet hoe je mensen met kanker het plezier in de maaltijd weer teruggeeft. Dit vindt het Nationaal Fonds tegen Kanker zo belangrijk dat we een samenwerking met haar zijn aangegaan.

 

José van Mil

Het begon met een persoonlijke ervaring. Josés echtgenoot kreeg kanker. José, die een koksopleiding heeft gevolgd, ging er alles aan doen om hem tijdens de chemotherapie, bestraling en stamceltransplantaties aan het eten te houden. Dat lukte. Zo ontstond een methode die José verder uitwerkte in een boek. Samen met medicus Christine Archer-Mackenzie schreef ze Gezond eten rond ­chemotherapie. Dit kookboek, met goede tips en zo’n honderd aantrekkelijke recepten, is inmiddels een internationaal succesvol standaardwerk op dit gebied. Hierbij werden bijgestaan door Marja Lantinga, diëtist gespecialiseerd in oncologie in het Amsterdamse VUmc. De website eten met kanker staat In het verlengde hiervan.

Het uitgangspunt voor Jose zoals zij zelf zegt: ‘Dat patiënten rond de behandeling zo goed mogelijk blijven eten en op die manier zo sterk als maar kan blijven. Voor zover dat kan ook met ingrediënten die goede effecten lijken te hebben op de genezing van kanker en in ieder geval in meeste gevallen goed zijn voor het immuunsysteem. Ook is het belangrijk dat hun leven een beetje normaal en fijn blijft blijft voor zover dat kan’. Momenteel werkt zij als foodstylist en receptschrijver in haar eigen bedrijf Pepper & Salt.