Wortelcrème met peterselie

pastasalade

Wortelcrème met peterselie

In plaats van worteltjes kun je dit gerecht ook maken met pompoen, bietjes, bloemkool of broccoli. Om te variëren kun je een beetje verse gember toevoegen of de honing vervangen door gembersap. Voor een beetje pit en meer smaak kun je kerriepoeder toevoegen. Voor een krokantje kun je er wat croutons of gehakte noten over strooien. Dit gerechtje is vrij zoet. Als je iets zuurs meer waardeert kun je citroensap toevoegen, voor bitter wat geelwortelpoeder/ kurkuma en voor zout een scheutje sojasaus of oude geraspte kaas.

mensen-icon2 kleine porties

stopwatch-iconBereiding: 30 minuten

pan-iconKooktijd: 10-15 minuten

bestek-iconHoofdgerecht

Ingrediënten

  • 5 kleine worteltjes
  •  klein uitje
  •  teentje knoflook
  • 1 sinaasappel
  • ½ sneetje volkoren brood
  • 3 takjes peterselie
  • scheutje olijfolie
  • honing
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 4 eetlepels ongepasteuriseerde of sojayoghurt

Voor 4 personen: Vermenigvuldig het recept keer zes en serveer als voor- of bijgerecht met vis of gevogelte.

Meer geschikte recepten

Bereiden

  1. Schrap en hak de worteltjes fijn. Schil en hak het uitje en de knoflook fijn. Was de sinaasappel. Rasp de sinaasappelschil. Pers de sinaasappel uit. Verwijder de broodkorst en snijd het brood in kleine stukjes. Hak de peterselie fijn.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een steelpannetje. Bak hierin de wortel, de ui, de knoflook en de sinaasappelschil 3 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de stukjes brood, het sinaasappelsap en genoeg water toe, om alles net onder te zetten. Kook tot de worteltjes heel zacht zijn, 10-15 minuten.
  3. Pureer het mengsel tot een gladde puree (met een staafmixer of food-processor). Voeg de honing (1/2 of 1 theelepel), zout & peper naar smaak toe en laat het afkoelen.
  4. Klop de yoghurt en de puree door elkaar. Voeg ¾ van de peterselie en eventueel nog wat peper & zout toe, en klop nog een paar minuutjes.
  5. Schep de crème in kleine schaaltjes of glaasjes en bestrooi met de rest van de peterselie.

Dit gerechtje is Luchtig, Koel, Hartig, Mild

 José van Mil, Pepper & Salt foodstyling, recepten, concepten en productie
©Henk Brandsen, fotografie