Mini gehaktballetjes in verse tomatensaus

pastasalade

Mini gehaktballetjes in verse tomatensaus

In dit recept wordt de saus gemaakt van verse tomaten, maar om het jezelf heel gemakkelijk te maken, kun je natuurlijk een pot of blik kant-en-klare tomatensaus gebruiken.

mensen-icon2 kleine porties

stopwatch-iconBereiding: 25 minuten

pan-iconKooktijd:  25 minuten

bestek-iconHoofdgerecht

Ingrediënten

  • 2 aardappels
  • snufje zout
    takje basilicum
  • ¼ sneetje volkoren brood
  • 50 g kalfs- of rundergehakt
  • snufje peper
  • 1½ eetlepel losgeklopt ei
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 klein uitje
    2 tomaten

Voor 4 personen: Gebruik 1 kg aardappels, 1 sneetje volkorenbrood, 3 takjes basilicum, 300 g gehakt, 1 ei, 1 struik bleekselderij, 2 uien, 4 tomaten en 3–4 eetlepels olijfolie. Gebruik ¾ van het ei voor het gehakt en de rest voor de puree. Gebruik een stengel bleekselderij voor de saus.

Bereiden

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook ze in een pannetje met weinig water en een snufje zout in 15–20 minuten gaar. Afgieten.
  2. Haal de blaadjes van de basilicum van de steel en houd ze apart. Hak de steel fijn.
  3. Maal het brood met de helft van de gehakte basilicumsteeltjes (met een staafmixer of food-processor) tot kruimels. Meng het gehakt met de helft van het broodmengsel, een snufje zout, een snufje peper en 1 eetlepel ei. Verdeel het gehakt in 6 porties en draai er balletjes van.
  4. Verhit 1/2 eetlepel olie in een kleine koekenpan en bak de gehaktballetjes in ca. 10 minuten rondom bruin.
  5. Maak de bleekselderij schoon. Hak een halve stengel bleekselderij fijn. Snijd de rest in reepjes. Kook de reepjes bleekselderij in kokend water met een sufje zout in ca. 10 minuten gaar. Afgieten.
  6. Pel en hak het uitje fijn. Maak de tomaten schoon en snijd ze in stukjes.
  7. Verhit 1/2 eetlepel olie in een grote koekenpan en bak hierin de ui, fijngehakte bleekselderij en de rest van de fijngehakte basilicumsteel 3 minuten op een matig vuur. Voeg de tomaten, een snufje zout en een snufje peper toe en bak nog 2 minuten. Voeg 5 eetlepels water en de rest van het broodmengsel en de gehaktballetjes toe. Laat alles nog 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Stamp de aardappelen fijn in de pan. Zet ze op een matig vuur roer de rest van het ei erdoor. Verwarm de puree een paar minuten en breng hem op smaak met zout en peper.
  9. Verdeel de puree, bleekselderij en gehaktballetjes met saus over twee kleine bordjes. Scheur de blaadjes basilicum in stukjes en strooi ze erover.

Tip: Selderie is een prima ingredient in deze saus, maar je kunt dat ook als bijgerecht serveren. Of vervangen door venkel.

Dit gerechtje is Stevig, Warm, Hartig, Hoog in smaak

 José van Mil, Pepper & Salt foodstyling, recepten, concepten en productie.
©Henk Brandsen, fotografie