Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Bloemkoolcrème met gestoomde kipburgertjes

pastasalade

Bloemkoolcrème met gestoomde kipburgertjes

Bloemkool bevat heel veel ingrediënten die actief zijn tegen kanker, maar tijdens het koken komt er ook een beetje zwavel vrij wat sommige chemopatiënten een beetje misselijk kan maken. Je kunt dit met een trucje voorkomen: doe een ongepelde walnoot of een snee brood in het kookvocht. Een andere manier is de bloemkool te bakken of te stomen. Aluminium of gietijzeren pannen kunnen ook voor problemen zorgen, want die versterken het onaangename luchtje en de crèmewitte kleur van de bloemkool wordt gelig. In een gietijzeren pan wordt deze blauwgroen of bruinig.

mensen-icon2 kleine porties

stopwatch-iconBereiding: 20 minuten

pan-iconKooktijd: 10 minuten

bestek-iconHoofdgerecht

Ingrediënten

 • 5 kleine stronkjes (ca. 50g) bloemkool
 • zout en peper
 • 3 takjes peterselie
 • ½ sneetje volkoren brood
 • 50 g fijne kipgehakt
 • 2 eetlepels verse roomkaas (light)steuriseerde of sojayoghurt

Voor 4 personen: Gebruik 750 g bloemkool; 4 sneetjes volkoren brood; een klein bosje peterselie; 300 g kipgehakt; 150 g verse roomkaas. Meng het gehakt met een kwart van het brood en de verse roomkaas.

Bereiden

 1. Kook de bloemkool in kokend water met een snufje zout in ca. 8 minuten zacht en gaar. Goed afgieten.
 2. Hak de peterselie heel fijn.
 3. Maal het brood met de peterselie (met een staafmixer of food-processor) tot kruimels. Meng het kipgehakt goed met 2 eetlepels van het broodmengsel, een snufje zout, een snufje peper en een eetlepel verse roomkaas. Vorm er 6 kleine “burgertjes” van.
 4. Leg de kipburgertjes in een stoommandje boven een laagje kokend water. Dek de pan af met een deksel en stoom ze in 3-4 minuten gaar.
 5. Voeg de hete bloemkool ondertussen aan de rest van het broodmengsel toe en pureer tot een gladde crème. Voeg de rest van de peterselie, de verse roomkaas en zout en peper naar smaak toe. Nog even goed doorwarmen.
 6. Leg de kipburgertjes en bloemkoolcrème op twee kleine bordjes.

Tip: Deze kipburgertjes hebben een heel zachte, delicate structuur. Als ze desondanks toch moeilijk weg te krijgen zijn, kun je ze fijn malen met de boerenkool. In plaats van ze te bakken, kunnen de kipburgers ook op een bord in de magnetron (een paar minuten op vol vermogen) worden gemaakt.

Dit gerechtje is Smeuïg, Warm, Hartig, Mild

 

 José van Mil, Pepper & Salt foodstyling, recepten, concepten en productie
©Henk Brandsen, fotografie