Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Eetproblemen recepten van José van Mil

Eten als je last hebt van verslikken en moeilijk slikken

Slikken kan met pijn en een droge mond een groot probleem zijn. Eten is dan lastig door te slikken. Ook kun je je onder deze omstandigheden heel makkelijk en vaak verslikken. Het lijkt wel of de controle over het eten weg is.

Niet tegelijk eten en drinken
Normaal gesproken wordt tijdens het kauwen het speeksel met voedsel vermengt zodat het makkelijk naar binnen glijdt. Het voedsel wordt ook minder goed verteerd door het ontbreken van enzymen in het speeksel – enzymen die normaalgesproken helpen bij de spijsvertering.
Heb je hier last van dan kan kun je beter niet tegelijk drinken en eten. Verder rustig bedachtzaam eten, langzaam kauwen en een volgend hapje pas nemen als de mond echt leeg is.

Gladde en smeuïge substanties
Liever gladde gebonden soepen dan heldere met stukjes erin. Gladde en smeuïge vrij dikke substanties zoals puree en stamppotten gaan beter dan rijst en kleine mievormpjes (macaroni etc.) of spaghetti-achtige gerechten.