Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Eetproblemen recepten van José van Mil

Eten als je last hebt van slijmvorming

Als je voor langere tijd moeilijk kunt eten en geen trek hebt is de kans op ondervoeding groot. In zo’n situatie kun je het best over de hele dag mini-gerechtjes eten. Kies voor hapjes die je zo min mogelijk tegenstaan en goede/gezonde ingrediënten bevatten. Telkens zo’n kleine portie krijg je meestal wel naar binnen. Wat je kiest, ligt aan wat goed is bij jouw specifieke problemen en wat je kunt eten of (soms alleen maar) drinken. Het helpt ook als het er lekker en leuk uitziet, zodat je als het ware een beetje verleid wordt om toch te eten.

Slijmvorming kan heel lastig zijn bij eten en drinken omdat het slijm erg in de weg zit. Slijmvorming kan o.a. worden veroorzaakt door een “hoge bestraling” van het hoofd- en halsgebied. Door die bestraling kunnen er nog andere beschadigingen zijn ontstaan. Er is een grote kans dat het dan ook nog eens heel moeilijk is om te slikken.

Niet goed bij hinderlijke slijmvorming
Er zijn een aantal voedingsproducten die de slijmproductie stimuleren. Eet en drink die als je last hebt van slijmvorming zo min mogelijk.
Neem dan geen melk, vla, yoghurt, mousses, slagroom, kaas en ijs op basis van zuivel. Eet ook geen vet vlees, alcohol, koffie en gewone thee (die cafeïne/theïne bevatten) en bananen. In sommige gevallen veroorzaken ook andere vruchten extra slijmvorming. Aardappelen en koolsoorten kunnen ook slijmvorming stimuleren.

Wat wel goed hinderlijke slijmvorming
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen het slijm en de slijmvorming (iets) verminderen. Kies daarom voor fruit zoals bessen, appels en sinaasappels (maar geen bananen). Groenten zoals knoflook, selderij, ui, peterselie, pompoen, sla, broccoli, spruitjes en paprika. Kippensoep/bouillon, vette vis zoals tonijn, zalm, forel en haring. Gebruik olijfolie om het eten te bereiden.