Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Stamppot

mensen-icon 4 Personen
stopwatch-iconBereiding 20 min
pan-iconKooktijd 35 min
bestek-iconBijgerecht Hoofdgerecht

Pastinaak prei stamppot

Vegetarisch of met spekjes, lekker met een beetje mosterd.
Pastinaak is een zoete, witte wortel. Het is een ouderwetse groente en behoort tegenwoordig zoals dat modern heet tot de ‘vergeten groentes’ en is ook lang niet in Nederland te koop geweest maar is nu weer van september tot april te koop. Let op bij het kopen dat ze vers zijn. Dat is te controleren door te voelen of ze hard zijn.

Door de zoete smaak heeft de pastinaak veel koolhydraten, 15 gram per 100 gram. Daarnaast bevat de pastinaak ook niet heel veel vitamines. Het enige is dat pastinaak een behoorlijk calciumgehalte heeft namelijk 51 mg per 100 gram. Verder een beetje vitamine C (18 mg), B1 0,08 mg en B2 0,08mg.

 

 

 

 

 

 

 

beweging en recepten

  voor een

gezonde leefstijl!

Ingredienten

  • 750 gram kruimige aardappelen
  • 1 kilo pastinaak
  • 2 preien
  • 1 ons ontbijtspek of vleesvervanger
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 1 dl melk
  • nootmuskaat
  • 1 eetlepel mosterd

 

Bereiden

  1. Schil en kook de aardappelen en zet op met wat zout.
  2. Schil en snij de pastinaak en doe de pastinaak na vijf minuten koken bij de aardappelen.
  3. Maak de prei schoon en smoor de prei in de olie circa 7 minuten.
  4. Bak de (vegetarische) ontbijtspekjes  knapperig.
  5. Giet de aardappel en pastinaak af doe er een eetlepel boter en 1 dl melk bij en stamp dit door elkaar.
  6. Meng met de rest van de ingrediënten. Wie de pastinaak prei stamppot pittiger wil hebben, mengt er wat meer mosterd door.