Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Stamppot Gerechten

Boerenkool

Verse boerenkool is van november tot en met eind februari, maart te koop. Het is gezond en heerlijk om te eten in de winter als het koud is. Voor het milieu is het goed om groenten te eten die in de omgeving groeien. Dat geeft weinig transportkosten en de boerenkool groeit buiten op het land. Er zijn geen kassen voor nodig zodat ook op dit punt het milieu niet wordt belast. Niet onbelangrijk in tijden van vervuiling en hoge uitstoot van broeikasgassen zoals CO2.
Volgens sommige mensen is boerenkool waar de vorst overheen is geweest lekkerder. In ieder geval is boerenkool aan de struik gekocht en zelf gesneden lekkerder dan schoongemaakte boerenkool.
Boerenkool behoort tot de Brassica Oleracea en deze plantenfamilies hebben allemaal afweerstoffen,  zoals sulforafanen en glucosinolaten evenals in spruitjes en broccoli. Deze stoffen beschermen de plant van nature tegen beestjes en deze zijn in ons lichaam ook nuttig voor onze afweer o.a. tegen kanker. Daarnaast zit gemiddeld in 100 gram boerenkool: 167 kilojoules, 4 gram koolhydraten, 4 gram eiwit, 0,9 gram vet, 100 mg Vitamine C (een behoorlijk hoog gehalte voor een wintergroente), 0,02 mg Vitamine B1, 20 mg Vitamine B20, 5,3 mg Caroteen, 200 mg Calcium en 1,0 mg IJzer.

 

mensen-icon 4 Personen

stopwatch-iconBereiding 15 min

pan-iconKooktijd 30 min

bestek-iconHoofdgerecht

Ingredienten

  • 1,2 kilo boerenkool aan de struik (schoongemaakt circa 750 gram)
  • 1,5 kilo aardappelen
  • 1 kop warme melk
  • 1 flinke eetlepel olijfolie
  • 1 klontje boter
  • 1 flinke eetlepel fijngesneden salieblaadjes
  • 100 gram geraspte nagelkaas of leidse kaas of gorgonzola (dan geen boter bij de puree doen)
  • 100 gram gepelde walnoten (even aanroosteren in een pannetje voor de smaak en knapperigheid)
  • voor de niet-vegetariër en spek-etende 1 ons uitgebakken ontbijtspekjes
  • zout, peper

 

Bereiden

  1. Ris de boerenkool van de struik en snij de grove bladeren fijn. Was goed in ruim water want in de boerenkoolkrullen zit nog wel eens wat vuil of een klein beestje.
  2. Schil de aardappelen en zet op met water en zout. Kook aardappelen in circa 20 minuten gaar en maak er met de warme melk en boter een puree van.
  3. Zet een grote hapjespan of wok op het vuur en doe daar de olie in verwarm. Voeg de fijngesneden salie en boerenkool toe en schep enige minuten om. Doe er een kopje water en een beetje zout bij en stoof in circa 10 minuten gaar. Wie echt gare boerenkool wil, moet iets langer stoven
  4. Voeg alle ingrediënten voor de boerenkoolstamppot voor vegetariers bij de puree en dien op.