
Pasta met boerenkool
Boerenkool behoort tot de Brassica Oleracea en deze plantenfamilies hebben allemaal afweerstoffen, zoals sulforafanen en glucosinolaten evenals in spruitjes en broccoli. Deze stoffen beschermen de plant van nature tegen beestjes en deze zijn in ons lichaam ook nuttig voor onze afweer o.a. tegen kanker.
Ingredienten
- 100 gram (vegetarische) onbijtspek
- 2 rode uien gesnipperd
- 8 el olijfolie, extra vergine
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 400 gram boerenkool, gesneden
- 250 gram champignons
- snuf gemalen chilipoeder of chilivlokken
- ¼ groentebouillonblokje
- 1 takje of een volle eetlepel fijngesneden salieblaadjes
- 400 gram penne
- 50 gram walnoten – even geroosterd
- 50 gram paneermeel
- 100 gr Parmigiano Reggianokaas, geraspt (of parmezaanse)
Bereiden
- Doe 4 eetlepels olijfolie in een pan en smoor op laag vuur de ontbijtspek circa 3 minuten en voeg dan de ui toe en bak op laag vuur tot de uien zacht zijn. Voeg knoflook en champignons toe en bak deze ook een paar minuten mee. Voeg tenslotte de chilipoeder/vlokken, de salie en het bouillonblokje toe.
- Kook de boerenkool kort, 3 minuten, in kokend water en giet af. Voeg bij het mengsel en roer er de walnoten doorheen.
- Kook ook ondertussen de penne volgens aanwijzing op het pak.
- Verwarm de oven voor op 220 C graden.
- Meng de penne met de boerenkoolmengsel en doe alles in een grote ovenschaal. Bestrooi met het paneermeel en de kaas en besprenkel met 4 el olijfolie.
- Gratineer 5-7 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi kleurt. En dien de boerenkool met pasta dan op.