Bietjes uit het oosten
Bietjes zijn helemaal toe aan een culinaire revival. Ze zijn, mits goed klaargemaakt, zo lekker en gezond! De rode kleurstof in de bietjes bevat heel veel anthocyanen. Deze hebben een sterke anti-kanker werking. Het verse loof van de biet is ook eetbaar en bevat veel vitamine C. Men kan er een smakelijke salade van maken. In de zomer zijn jonge bietjes verkrijgbaar, die zijn het lekkerst. Jonge bietjes koop je vaak ongekookt in een bosje. Uiteraard kun je ook altijd gekookte bietjes gebruiken. Gepofte bietjes zijn ook heel lekker. Wikkel ieder bietje in aluminiumfolie en zet ze circa 50 minuten tot 1 uur (afhankelijke van de grootte van het bietje) in de oven op 200 graden.
Ingredienten
- 1 bosje rauwe bietjes (circa 500 gram), geschild en in kleine blokjes gesneden
- 1 gesnipperde ui
- 1 stukje geraspte verse gember
- ½ theelepel kardamonzaadjes (uit ongeveer 2 peulen of als gemalen poeder)
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel komijnpoeder
- ½ theelepel korianderpoeder
- snufje kruidnagelpoeder
- olijfolie
- sap van 1 citroen
- 1 dl sinaasappelsap
- 100 gram rozijnen
- peper en zout
- 100 gram cashewnoten, grof gehakt
- half blikje kokosmelk (200 ml)
Bereiden
- Fruit de ui in olie en voeg de bietjes met gember en de kruiden toe.
- Voeg de citroensap, sinaasappelsap en zout toe en laat circa 10 minuten op laag vuur koken.
- Voeg de kokosmelk, noten, rozijnen en eventueel wat extra sinaasappelsap toe en laat nog minstens een kwartier stoven.
- Serveer de bietjes uit het Oosten met rijst en eventueel gebakken tahoe.