Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Graan Gerechten

Groente Couscous

 

Dit recept van groente couscous is perfect voor grote gezelschappen. Het probleem voor kleine huishoudens is dat een dergelijk gerecht altijd teveel wordt maar je kan rustig een dagje het restant laten staan en dan opeten. Voor een gezellige maaltijd met vrienden is dit ook een ideaal recept omdat je dit van tevoren kunt klaarmaken. Afhankelijk van het seizoen en de prijs van de groenten kan er uiteraard worden gewisseld met ingrediënten maar knoflook, ui en winterwortel is een basis. Pastinaak, raapjes, aardpeertjes, knolletjes zijn allemaal groenten die er prima bij kunnen. Dit is een gezond recept door de verschillende groenten waar veel verschillende vezels en nuttige stoffen inzitten. Wie de kikkererwten voor een complete maaltijd te weinig eiwit vindt hebben, kan altijd nog wat falaffelballetjes, gehaktballetjes, of wat kip toevoegen.

 

mensen-icon 6 Personen

stopwatch-iconBereiding 15 min

pan-iconKooktijd 30 min

bestek-iconHoofdgerecht

Ingredienten

  • Grote pan/Couscouspan
  • 2 grote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 winterwortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • ½ pompoen of 1 noot pompoen (circa 300 gram)
  • 2 rode paprika’s
  • 200 gram sperziebonen
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 blikje kikkererwten of 2 ons gedroogde kikkererwten (min. 12 uur weken)
  • couscous (per persoon circa 100 gram onbereid)
  • ½ liter groentebouillon van blokje of strooibouillon uit pot
  • 1 theelepel harissa*
  • 1 flinke eetlepel rash el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)**
  • handje fijngesneden korianderblaadjes
  • 3 eetlepels olijfolie

Bereiden

  1. Snij alle groenten grof, de groenten moeten na bereiden nog een beetje bite en vorm hebben. Kook de kikkererwten gaar als er geen blikje wordt gebruikt.
  2. Verhit de olie in een grote hapjespan en bak de uien, de worteltjes, de bleekselderij, de pompoen of  raapjes, sperziebonen  en aubergines  tot ze beginnen te kleuren.
  3. Voeg  de paprika’s  toe en bak nog even om. Voeg de harissa en rash el hanout  of chilipepers en de kruiden, de tomaten en bouillon toe, dek af en laat 5 minuten sudderen terwijl u af en toe met de pan schudt.
  4. Voeg de laatste minuten de kikkererwten toe en bestrooi voor serveren met koriander .
  5. Maak de couscous volgens de aanwijzing op het pak.

 

*Indien geen harissa voorradig dan wat chili-vlokken en fijngesneden rode peper toevoegen en iets meer van de kruiden.

**Je kunt ook zelf een mengsel maken van ½ theelepel gemberpoeder, kaneelpoeder, kurkuma, piment, en wat saffraandraadjes.