Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Stamppot Gerechten

Hutspot

Worteltjes danken hun geel, oranje kleur aan de carotenoïden waarvan het antioxidant bètacaroteen het meest voorkomt. Hoe meer kleur de wortel heeft, hoe meer caroteen er in zit. Ons lichaam kan de bètacaroteen omzetten in vitamine A. Vitamine A heeft het lichaam nodig om de huid, slijmvliezen en ogen gezond te houden. Vitamine A speelt een rol bij de versterking van het afweersysteem en bevordert celdeling en celgroei. De goede stoffen uit de wortels zijn het best op te nemen in combinatie met een klein beetje vet. Kortom regelmatig zorgen dat er voldoende bètacaroteen wordt gegeten is dus van belang voor de gezondheid en door de afwisseling van de verschillende groenten krijg je dan bijna alle vitamines en mineralen binnen. Zowel bospeen als winterwortels laten zich met heel veel verse kruiden en ook oosterse kruiden heel goed combineren. Wortels smaken op allerlei manieren bereid prima zowel rauw, gestoomd, gebakken, geroosterd of gekookt.

 

 

mensen-icon 4 Personen

stopwatch-iconTijd 20 min

pan-iconKooktijd 25 min

bestek-iconHoofdgerecht

Ingredienten

  • 1,5 kg aardappelen geschikt voor puree
  • 600 gram gesneden ui
  • 800 gram schone winterwortel in plakjes of stukjes
  • 4 fijn gesneden stengels bleekselderij
  • 1 groente bouillonblokje of wat groente bouillon poeder
  • 1 eetlepel olijfolie of boter

 

Bereiden

  1. Fruit de ui en de bleekselderij en laat langzaam garen. Doordat je langzaam gaart/stooft (circa 20 tot 25 minuten) wordt de ui en bleekselderij gaar en smaakvol. De bleekselderij geeft de hutspot iets pittigs.
  2. Schil de aardappelen, kook ze en giet af.
  3. Kook de winterwortel gaar in de bouillon met zo min mogelijk water om de vitamines te behouden. Meng alle gare ingrediënten door elkaar en maal er nog wat zwarte peper over.
  4. Wie de hutspot te droog vindt kan nog wat warme melk of klontje boter toevoegen.