Linzen soep
Niet alleen voor vegetariërs zijn linzen lekker. Linzen bevatten veel eiwitten. In het ijzer van de linzen zit geen heem. IJzer uit rood vlees zoals rund, lams en varkensvlees bevat heem en dit is de stof die kan bijdragen tot het vormen van darmkanker. De ijzer uit linzen kun je het beste opnemen door het te combineren met vitamine C. Daarom wordt er in dit recept een rode paprika toegevoegd. Daarnaast bevatten linzen vitamines, ijzer, eiwitten en voedingsvezels .
Het voordeel van linzen boven andere peulvruchten is dat linzen niet van tevoren moeten worden geweekt. Je kunt ze zo koken en het duurt ook niet lang.
Ingredienten
- 250 gram rode linzen
- 500 gram wokgroenten/soepgroenten met o.a. ui anders nog extra een ui toevoegen
- 1 rode paprika
- 1 teen knoflook
- 1 blikje gepelde tomaten
- 2 bouillonblokjes (circa 1 liter water) vegetarisch, groentebouillon of kippenbouillon
- 1 kneepje of lepeltje harissa
- 1 volle eetlepel rash el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
- 1 flinke eetlepel olijfolie
Bereiden
- De linzen opzetten met een liter water en de bouillonblokjes – circa 25 minuten koken. Eventueel daarna met een staafmixer nog fijner maken. Rode linzen vallen uiteen.
- Knoflook fruiten en dan de andere groenten even meefruiten, blikje tomaten, harissa en rash el hanout erbij en dit bij de linzensoep voegen en dan even de smaak op peper en zout proeven.