Risotto met paddenstoelen
Dit recept is ook geschikt voor de niet-vleeseters of vegetariërs. Uiteraard is deze risotto met voedzame paddenstoelen ook heel goed te maken met een beetje spek. Paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Paddenstoelen bevatten te weinig ijzer en geen B12 en daar door zijn ze geen goede vleesvervanger. Wel kun je ze goed gebruiken om te variëren met groente. Ze passen dan ook goed in een gezonde leefstijl. Of er ook een effect op kanker is daarover lees je hier meer.
Ingrediënten
- 300 à 350 gram arborio, carnaroli of risottorijst (liefst van Italiaanse origine)
- 20 gram gedroogde paddenstoelen (funghi porcini)
- 250 gram gemengde paddenstoelen
- 1 ui, fijngehakt
- 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
- 1 klein winterworteltje, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 blik tomaten
- 2 bouillonblokjes van paddenstoelen of kip opgelost in 1 liter warm water
- 1 glas witte wijn
- olijfolie
- beetje zwarte peper en een gedroogd rood pepertje (voorzichtig)
- klont boter
- 1 handje fijngesneden peterselie
- eventueel met 100 gram ontbijtspekjes of pancetta
- voor de liefhebber Parmezaanse kaas
Bereiden
- Begin met de gedroogde paddenstoelen circa ½ uur in de week te zetten.
- Knijp de geweekte paddenstoelen uit en hak fijn. Gooi het weekwater niet weg maar zeef dit en doe bij de bouillon.
- Doe een klein scheutje olie in een pan, laat warm worden en bak spek of pancetta op middelhoog vuur even aan.
- Schep uit de pan en fruit ui langzaam in vijf minuten, voeg dan nog wat olie toe, het gedroogde rode pepertje, de bleekselderij, wortel en de paddenstoelen en bak dit ook nog even mee, dan de geweekte paddenstoelen, en doe vervolgens het spek er weer bij.
- Doe de rijst in de pan en fruit ook de rijst aan tot deze glazig ziet, circa 1 à 2 minuten.
- Doe dan het blik tomaten erbij en zet het vuur hoog tot al het vocht is verdwenen, dan de wijn erbij en roer weer tot al het vocht is verdwenen en vervolgens scheutje voor scheutje de bouillon erbij. Blijf regelmatig roeren en het duurt dan circa 20 minuten voor de rijst gaar is. De rijst moet nog een klein beetje een byte hebben maar wel gaar zijn.
- Roer er vervolgens een klontje boter door voor de smeuïgheid, controleer of de risotto pittig genoeg is en voeg anders nog wat zwarte peper toe en serveer met een beetje groene peterselie er overheen.
- De liefhebber kan er nog wat Parmezaanse kaas over raspen maar daardoor wordt wel de paddenstoelensmaak net iets minder.