Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Graan Gerechten

Risotto met paddenstoelen

 

Voor de niet-vleeseters of vegetariërs: deze risotto met paddenstoelen kan ook heel goed zonder spek maar het wordt net iets lekkerder met een spekje.

 

mensen-icon 4 Personen

stopwatch-iconBereiding 40 min

pan-iconKooktijd 30 min

bestek-iconHoofdgerecht

Ingredienten

  • 300 à 350 gram arborio, carnaroli of risottorijst (liefst van Italiaanse origine)
  • 20 gram gedroogde paddenstoelen (funghi porcini)
  • 250 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 1 klein winterworteltje, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomaten
  • 2 bouillonblokjes van paddenstoelen of kip opgelost in 1 liter warm water
  • 1 glas witte wijn
  • olijfolie
  • beetje zwarte peper en een gedroogd rood pepertje (voorzichtig)
  • klont boter
  • 1 handje fijngesneden peterselie
  • 100 gram ontbijtspekjes of pancetta
  • voor de liefhebber Parmezaanse kaas

Bereiden

  1. Begin met de gedroogde paddenstoelen circa ½ uur in de week te zetten.
  2. Knijp de geweekte paddenstoelen uit en hak fijn. Gooi het weekwater niet weg maar zeef dit en doe bij de bouillon.
  3. Doe een klein scheutje olie in een pan, laat warm worden en bak spek of pancetta op middelhoog vuur even aan.
  4. Schep uit de pan en fruit ui langzaam in vijf minuten, voeg dan nog wat olie toe, het gedroogde rode pepertje, de bleekselderij,  wortel en de paddenstoelen en bak dit ook nog even mee, dan de geweekte paddenstoelen, en doe vervolgens het spek er weer bij.
  5. Doe de rijst in de pan en fruit ook de rijst aan tot deze glazig ziet, circa 1 à 2 minuten.
  6. Doe dan het blik tomaten erbij en zet het vuur hoog tot al het vocht is verdwenen, dan de wijn erbij en roer weer tot al het vocht is verdwenen en vervolgens scheutje voor scheutje de bouillon erbij. Blijf regelmatig roeren en het duurt dan circa 20 minuten voor de rijst gaar is. De rijst moet nog een klein beetje een byte hebben maar wel gaar zijn.
  7. Roer er vervolgens een klontje boter door voor de smeuïgheid, controleer of de risotto pittig genoeg is en voeg anders nog wat zwarte peper toe en serveer met een beetje groene peterselie er overheen.
  8. De liefhebber kan er nog wat Parmezaanse kaas over raspen maar daardoor wordt wel de paddenstoelensmaak net iets minder.