Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Vis Gerechten

Zeebaars gemarineerd in chermoula

 

 

mensen-icon 6-8 Personen

stopwatch-iconBereiding  20 min

pan-iconKooktijd 55 min

bestek-iconHoofdgerecht

Ingredienten

  • 1 grote zeebaars (1½ tot 2 kilo), ontdaan van schubben, kop en ingewanden
  • 4 middelgrote stevige aardappels, gesneden in 2 mm dikke schijfjes
  • Olijfolie
  • 7 tomaten, in schijfjes van ½ centimeter
  • Zout en zwarte peper
  • 1 grote ingelegde citroen, waarvan het vlees is verwijderd en de schil grof gehakt.
  • 200 gram groene en zwarte pitloze olijven
  • Citroenpartjes, ter garnering

Voor de chermoula:

  • 4 gekneusde knoflookteentjes
  • 1 fijngesneden kleine rode ui
  • 1 bosje koriander, fijngehakt
  • 1 theelepel fijngemalen komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 snuifje gedroogde chilivlokken
  • 90 milliliter olijfolie
  • Sap van twee citroenen
  • 1 theelepel zout

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de ingrediënten voor de chermoula in een kom. Gebruik een scherp mes om de vis aan elke kant vier keer in te kerven. Wrijf de vis in met de chermoula, van binnen en van buiten, en zet hem daarna 1 tot 3 uur in de ijskast.
  2. Blancheer de aardappelschijfjes 3 tot 4 minuten in een pan met kokend water. Giet het water af, spoel de aardappelschijfjes af met koud water, schudt ze licht en laat ze drogen.
  3. Pak een braadslee die groot genoeg is voor de vis. Smeer die in met olijfolie. Schik de aardappel- en tomaatschijfjes op de bodem, waarbij ze elkaar lichtjes overlappen. Doe er wat olijfolie, zout en peper over. Meng daarna de olijven en de stukjes ingelegde citroen. Leg de vis op het tomaat-aardappelbedje, en vul hem daarna met het olijven-citroenmengsel. Als er wat van de vulling uitvalt, is dat niet erg.
  4. Rooster de vis gedurende 45-55 minuten; de braadtijd kan aanzienlijk verschillen afhankelijk van de dikte van de vis, dus begin na een half uur te controleren of de vis gaar is. Kerf de vis in tot op de graat, het vlees moet helemaal wit zijn.
  5. Zet de vis direct op tafel als die gaar is. Doe er wat olijfolie overheen en schik de partjes verse citroen rond de vis.

 

Bron: Ottolenghi