Zuurkool met pompoen en zure appel
Zuurkool heeft ondanks de conserveermethode toch nog een redelijk gehalte vitamine C.
Er gaat tijdens het kookproces altijd wat vitamine C verloren. Zuurkool/witte kool bevat tevens ijzer. In de winter is dus
zuurkool prima eten. Doordat er ook een appeltje, aardappel en pompoen bijzit vormt dit een evenwichtige maaltijd.
Ingredienten
- 1 kg kruimige aardappelen
- 500 gram pompoen
- 750 gram zuurkool
- 1 à 2 zure appelen, bijvoorbeeld goudreinetten
- 1 grote gesnipperde ui
- 500 gram tofu gehakt of rundergehakt
- 1 dl witte wijn facultatief of wat water
- 1 laurierblaadje
- zwarte gekneusde peperkorrels
- 1 theelepel jeneverbessen
- peper en zout
- tijm
- kaneel
- paneermeel
- 2 dl melk
- boter
- 1 eetlepel olijfolie
Bereiden
- De tegenstelling van de ietwat zoete puree en de zure zuurkool met appel maken dit gerecht heel smakelijk.
- Kook aardappelen met wat zout en pompoen gaar en maak hier samen met de melk een puree van.
- Kook/stoof de zuurkool in de witte wijn of water met een klein klontje boter en de laurier, peperkorrels en de
jeneverbessen ongeveer even lang als de aardappels. Voeg bij de zuurkool geen zout want deze is al gezouten. - Fruit de ui aan in de olijfolie en bak het gehakt rul en maak op smaak met zout, peper en een beetje tijm.
- Snij de appel in plakjes, bestrooi met wat kaneel en bak deze kort aan.
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Vet een ovenschaal in en bestrooi met paneermeel.
- Doe een laagje puree, zuurkool, gehakt, appel etc. en herhaal dit met als laatste een laagje puree. Bestrooi weer met
paneermeel en kleine klontjes boter en zet de zuurkoolschotel met pompoen zo’n 20 minuten in de oven tot hij een mooi bruin korstje heeft.